09 Ιουνίου, 2012

Υποστολή της κόκκινης σημαίας τo 1991, Ριζοσπάστης και Αυγή

Την ώρα που η κόκκινη σημαία κατέβαινε από το Κρεμλίνο, η Αυγή έγραφε στο πρωτοσέλιδο της κάτω δεξιά "Σαν έτοιμος από καιρό και θαρραλέος" αναφερόμενη στον Μ. Γκορμπατσόφ. Μια φυσιολογική αναφορά από αυτούς που δήλωσαν μετάνοια πρώτοι-πρώτοι και πήραν σειρά προτεραιότητας στο λέρωμα του σοσιαλισμού και στη διαχρονική επίθεση απέναντι στο ΚΚΕ. Είναι οι ίδιοι που επιθυμούσαν διακαώς την αυτοδιάλυση του ΚΚΕ και την μετάλλαξη του σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. 
Στα αριστερά της εφημερίδας βρίσκουμε ανακοίνωση του Συνασπισμού που τον εξαίρει για τις νέες ιδέες του και τη νέα σκέψη για την πορεία της Ευρώπης.


Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ, ύψωνε τη σημαία της αντίστασης και της αντεπίθεσης μπροστά στη νέα, σφοδρότερη, επιθετικότητα που εξαπέλυε το κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός.



Το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών» και αμέσως μετά: «ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ», μας κάνει περήφανους που δε μας πήρε το ρεύμα, που δεν πετάξαμε στους κάδους το μαρξισμό-λενινισμό, το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, την ιστορία του ΚΚΕ. Μας κάνει πιο ώριμους ώστε να βλέπουμε με άλλη ματιά το σήμερα, να διακρίνουμε τα λάθη για να μην τα επαναλαμβάνουμε, να προβλέπουμε το μέλλον πατώντας στις αποφάσεις μας, από την πλευρά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του καταπιεζόμενου λαού μας. 


Και όπως έκλεινε το πρωτοσέλιδο στις 18η Δεκέμβρη του 1991:

"Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά. Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ»