17 Ιανουαρίου, 2013

Πολιτιστική παρέμβαση από την ΚΝΕ, με επίκεντρο την καπιταλιστική κρίση (ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)


Σειρά εκδηλώσεων στις οποίες το πολιτικό και το πολιτιστικό περιεχόμενο δένονται κάτω από το θέμα «καπιταλιστική κρίση» διοργανώνει για το Γενάρη η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την έναρξη των θεματικών αφιερωμάτων που προγραμματίζει η ΚΝΕ ανά μήνα, με πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά, στηριγμένα στη δουλειά των ομάδων της ΚΝΕ αλλά και σε άλλους νέους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε όλες τις μορφές τέχνης.
Για τις εκδηλώσεις του Γενάρη η ΚΝΕ επέλεξε τον τίτλο «Η επιδημία της υπερπαραγωγής», «δανεισμένη» από το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος: «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραλογισμός, η επιδημία της υπερπαραγωγής» (σελ. 32).
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Δύο ταινίες για την κρίση
Αύριο, Παρασκευή, βιντεοπροβολή στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Εναρξη: 20.30.
Θα προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής», σε σκηνοθεσία Τζον Φορντ, που αποτελεί πιστή μεταφορά του ομώνυμου αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ. Πρόκειται για την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.
Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, την Παρασκευή 25 Γενάρη, θα προβληθεί η ταινία «Δευτέρες με λιακάδα» σε σκηνοθεσία Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα.
«Θολοί καιροί, πρόσεξε εργάτη...»
Κυριακή 20 Γενάρη, στο Ash Ιn Αrt (Hρακλέους 10 και Λαχούρη 1, N. Κόσμος, στάση Μετρό «ΣΥΓΓΡΟΥ-FIX»). Εναρξη: 12.30.
Η ορχήστρα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975, με μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη και στίχους του Γιάννη Νεγρεπόντη, μία δουλειά που με άμεσο και καυστικό τρόπο δίνει αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος της. Η συναυλία θα συνδυάζεται με αφήγηση αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο του Γ. Σκούρτη «Απεργία ή η πάλη των τάξεων από αυτούς που παλεύουν».
«Παιδί και βιβλίο»
Κυριακή 20 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, εκδήλωση - συζήτηση για νέους γονείς με θέμα «Παιδί και βιβλίο», στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145).
Στη συζήτηση θα ανοίξουν ζητήματα όπως: Αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν; Πώς καλλιεργείται η αγάπη για το βιβλίο; Είναι χρήσιμος ο περιορισμός του διαβάσματος στα μαθήματα του σχολείου «για να προκόψουν στις σπουδές τους τα παιδιά μας»; Ποια βιβλία μπορούν να αποδειχτούν χρήσιμα; Πώς θα επιδράσει το βιβλίο στο μέλλον των νέων παιδιών;
Ομιλητές θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Εύη Κοντόρα,συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Την ώρα της συζήτησης θα υπάρχει μέριμνα για την απασχόληση των παιδιών.
«Μέχρι να γίνεις του εαυτού σου εργοδότης...»
Δευτέρα, 28 Γενάρη, στις Μουσικές Διαδρομές (Πατησίων 208, στάση Καλλιφρονά), έναρξη 20.00.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και άνοδος του κ. Γκρόσαπ» από θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και γλέντι. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ - Χέρμπερτ Μορέ «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».
Προσκλήσεις για την «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων»
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, και με την επίδειξη του κουπονιού από το site 902.gr και από τον «Ριζοσπάστη», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την καλή θεατρική παράσταση «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, πληρώνοντας 10 ευρώ. Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9 - 11).
Η προσφορά ισχύει μόνο για τρεις παραστάσεις: Τις Παρασκευές 18 και 25 Γενάρη και 1 Φλεβάρη, στις 21.00.