21 Μαΐου, 2013

Πώς πλασάρεται μια είδηση


«Αύξηση των δαπανών των Ελλήνων για πορνεία και ναρκωτικά στην περίοδο του μνημονίου διαπιστώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όταν παράλληλα συρρικνώθηκαν οι δαπάνες για τρόφιμα και Υγεία, ένδυση - υπόδηση, ηλεκτρικές συσκευές, οικιακά είδη...».

Με αυτή την παράγραφο ξεκινάει το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» (12-5-13).

 Η αύξηση αυτών των δαπανών αποδεικνύεται στο ρεπορτάζ από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2011 οι Έλληνες δαπάνησαν για πορνεία το ποσό των 1.561 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση δαπάνης κατά 9% έναντι του 2009.

Ταχύτερη ήταν η αύξηση που καταγράφτηκε στη δαπάνη για ναρκωτικά. Δαπανήθηκαν 1.175 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση έναντι του 2009 κατά 18%.


«Δηλαδή την περίοδο που βάθυνε η ύφεση και οξύνθηκε η οικονομική κρίση, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι δαπάνες που άντεξαν στην κρίση και μάλιστα αυξήθηκαν ήταν εκείνες για πορνεία και ναρκωτικά». Έτσι πλασάρεται η είδηση.

Η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» κ. Σημίτη το 1999 καθιέρωσε νομοθετικά την πορνεία ως επάγγελμα, αποσυνδέοντας τις κοινωνικές αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα (ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, έλλειψη κοινωνικών παροχών). Με άλλα λόγια, αποκρύπτοντας και αθωώνοντας την σαπίλα του καπιταλισμού, αποποιήθηκε τις ευθύνες της αστικής τάξης και της κυβέρνησής του και ανήγαγε το κοινωνικό αυτό πρόβλημα στην ατομική σφαίρα, μέσα στα πλαίσια της λογικής ότι τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται. Έτσι η πορνεία μπήκε στη λίστα του επαγγελματικού προσανατολισμού σαν εναλλακτική πρόταση στην ανεργία. Ταυτόχρονα, νομιμοποιήθηκαν η επένδυση σε επιχειρήσεις, με τεράστια κέρδη της πορνικής αγοράς, η ελεύθερη διαφήμιση από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, τα πορνομάγαζα, σχολές εκπαίδευσης στην πορνεία, άνοιξε διάπλατα το δρόμο της ανάπτυξης της βιομηχανίας του σεξ, καθιέρωσε την πορνοκουλτούρα, προωθεί την εκπόρνευση των νέων γυναικών.

Μέσα στη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η τρικομματική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε για να μας «σώσει» από τη χρεοκοπία, νομοθέτησε και αυτό το έγκλημα κατά της νεολαίας που νομιμοποιεί τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, καθιερώνει τη χορήγηση «κρατικής πρέζας» εφ’ όρου ζωής για συντήρηση της εξάρτησης, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης, βυθίζοντας και άλλες οικογένειες στην απελπισία, με παιδιά βαλτωμένα μέσα στους «ψεύτικους παραδείσους», διά βίου εξαρτημένα και χειραγωγημένα.

Τα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και που με ανάγλυφο τρόπο αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, στην κυριαρχία των πολιτιστικών υποπροϊόντων της ναρκωκουλτούρας και των ναρκωφεστιβάλ απλώνουν ένα αόρατο πλέγμα δεσμών στα νέα παιδιά και μένουν στη σκοτεινή πλευρά της είδησης.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η κυρίαρχη τάξη, για την ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χρειάζεται την αποχαύνωση και την πρόκληση των ενστίκτων της νέας βάρδιάς της, με στόχο την απομάκρυνσή της από τον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, αυτής της δεσπόζουσας σαπίλας.

Μισοαγράμματοι, φτηνοί μισοεργαζόμενοι, φοβισμένοι και άβουλοι, χωρίς δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση και στον πολιτισμό και προπαντός χωρίς διεκδικήσεις για ό,τι τους ανήκει.

Η πραγματική είδηση είναι ότι στην καπιταλιστική οικονομική κρίση η κυρίαρχη τάξη προωθεί έντεχνα το πορνοεμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών.

Πορνεία, Τζόγος και Ναρκωτικά είναι τα υλικά με τα οποία ο καπιταλισμός κτίζει τον κόσμο του. Μόνο με την ανατροπή του θα απαλλαγούμε από αυτές τις κοινωνικές πληγές.