26 Ιουλίου, 2013

ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Πατάμε κι εμείς στο δρόμο που χάραξε

Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα 'σαι πάντα μέσα σε όλα εκείνα
που γι' αυτά έχεις λείψει,
θα 'σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο».
Γ. Ρίτσος

Με μια σεμνή, αλλά ουσιαστική εκδήλωση τίμησαν και φέτος εργαζόμενοι και νεολαία τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο χώρο όπου δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη του 1980 κατά τη διάρκεια εξόρμησης της ΚΝΕ έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

Συγκεντρώθηκαν, όπως τόσα χρόνια τώρα, κρατώντας στα χέρια τους τις σημαίες του ΚΚΕ, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι πόθοι και τα οράματά της μένουν άσβεστα μέσα στις καρδιές τους και αποτελούν οδηγό στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Για το μήνυμα της θυσίας της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου μίλησαν η Βάσω Μάμαλη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, η Μαριάνθη Λάζου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Ελενα Στεφανίδου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Μάνος Μυλωνάς, εκ μέρους του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.


«33 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ στο χώρο που ήταν γκέτο της ΕΤΜΑ τιμώντας τη θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η δολοφονία της Σωτηρίας από τη μεγαλοεργοδοσία της ΕΤΜΑ δείχνει πόσο αδίστακτο είναι το κεφάλαιο προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη του. Η καπιταλιστική κρίση όσο βαθαίνει το κάνει πιο βάρβαρο και επιθετικό. Απαιτεί νέες θυσίες, θέλει τσάμπα εργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα. Αυτή είναι η "νέα Ελλάδα" που διαφημίζει ο Σαμαράς, ίδια με εκείνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι σε αυτή την επίθεση εμείς γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν σωτήρες που θα σώσουν τους εργαζόμενους αν οι ίδιοι δε σηκώσουν κεφάλι. Αν δεν ξεπεράσουν το φόβο και τη μοιρολατρία για να μετατρέψουν την αγανάκτηση και την οργή τους σε οργανωμένη δύναμη και δράση», τόνισε η Β. Μάμαλη.

Από την πλευρά της η Μ. Λάζου σημείωσε: «Σήμερα που βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη επίθεση που βλέπουμε τα όνειρά μας και το μέλλον μας να γκρεμίζονται, τα οράματα για τα οποία θυσιάστηκε η Σωτηρία είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Πατάμε κι εμείς στο δρόμο που χάραξε: Της σύγκρουσης με τα μονοπώλια για μια καλύτερη ζωή. Τα αντιδραστικά μέτρα που εφαρμόζονται στις σχολές μας είναι κομμάτι του παζλ της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους στη φτώχεια. Οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται σήμερα στις σχολές είναι οι αυριανοί εργαζόμενοι λάστιχο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Η μόρφωση συνεχώς υποβαθμίζεται σε εφήμερη κατάρτιση. Η λαϊκή οικογένεια καλείται σήμερα να χρυσοπληρώσει για τα παιδιά της την αμορφωσιά, τη μαύρη προοπτική της ανεργίας ή της κακοπληρωμένης εργασίας».

Νωρίτερα, η εκδήλωση άνοιξε με το θεατρικό έργο «η απεργία» του Γιώργου Σκούρτη το οποίο απέδωσαν νεολαίοι της ΚΝΕ. Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ πλήθος μαζικών φορέων, σωματείων και οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της Σωτηρίας.