16 Οκτωβρίου, 2013

Οι εγκληματίες εργάτες

24ωρη πανευβοϊκή απεργία, την ερχόμενη εβδομάδα (σε ημερομηνία που θα καθοριστεί άμεσα), αποφάσισε η κοινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΚ Χαλκίδας από τα 5 σωματεία των εργοστασίων της περιοχής, ύστερα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη, ενώ καθημερινά με συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες θα προετοιμάζεται η συμμετοχή και η επιτυχία των 2 αυτών αγωνιστικών, απεργιακών σταθμών.

Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν στο φόντο των σημερινών εξελίξεων όταν νωρίς τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν στη σύλληψη 13 εργαζομένων των εργοστασίων της περιοχής, με πρόσχημα τη διάνοιξη του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας, στην κατάληψη του οποίου είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Άμεση η απάντηση του λαϊκού κινήματος

Οι συλληφθέντες αρχικά οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας για να καταθέσουν, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον ορισμό τακτικής δικασίμου, την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοί τους πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους και καταδικάζοντας τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία από το κτίριο της Αστυνομίας μέχρι το ΕΚ Χαλκίδας όπου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στον κατάμεστο από εργάτες χώρο, ενώ όπως κατήγγειλαν κατά την αποχώρησή τους από το Αστυνομικό Τμήμα οι 13 συλληφθέντες δέχτηκαν φραστικές «απειλητικού χαρακτήρα προειδοποιήσεις», να μην επιστρέψουν στο κτίριο της Περιφέρειας γιατί σε διαφορετική περίπτωση «θα μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας».

Κοινή γενική συνέλευση των σωματείων 

Οι σημερινές συλλήψεις αποτελούν νέο κρούσμα αυταρχισμού και ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά, τόνισαν στις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της κοινής γενικής συνέλευσης των σωματείων, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά - Γάλα Χαλκίδας, τόνισε ότι «τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν πρέπει να υποτιμηθούν, αλλά να αντιμετωπισθούν σαν ένα συνολικό ζήτημα της εργατικής τάξης που θα βρίσκει μπροστά της στο πλαίσιο της ταξικής οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής». Κάλεσε τέλος σε μαζική συμμετοχή, συντονισμό και δράση από τα κάτω στην 24ωρη πανευβοϊκή απεργία και στην 24ωρη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Σταματούκος, πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. επισήμανε ότι «η σημερινή ενέργεια αποτελεί μέρος της συνολικής κυβερνητικής εφαρμογής του δόγματος "νόμος και τάξη"», προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Εύβοιας κατέθεσαν από σήμερα κιόλας πρόταση για γενική συνέλευση και προκήρυξη κινητοποιήσεων σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, καταδικάζοντας τις συλλήψεις.

Η Ασημίνα Καραμπέτσου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη τα σημερινά γεγονότα να γνωστοποιηθούν στους εργαζόμενους όλων των κλάδων ώστε να δοθεί συνολική ταξική απάντηση».

Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δυνάμεις ταξικών σωματείων, της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ και η περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς, Σοφία Ντούρου.

Οι εργαζόμενοι από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργοστασίων «Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ», «Μηχανική» έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια που έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα. 

Tη σημερινή σύλληψη των 13 εργαζομένων στη Χαλκίδα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ

 «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση των επιχειρηματικών ομίλων που για μια ακόμη φορά επέβαλε το δόγμα "νόμος και τάξη" με τις δυνάμεις καταστολής.

Ξημερώματα σήμερα διμοιρίες των ΜΑΤ επενέβησαν στο κτίριο της Περιφέρειας στην Εύβοια συλλαμβάνοντας 13 εργαζόμενους, οι οποίοι μαζί με άλλους απολυμένους από τα εργοστάσια INTERKEM, Τσιμέντων Χαλκίδας, NEOSET, SELMAN, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ είχαν προχωρήσει στην κατάληψή του εδώ και ένα μήνα.

Διεκδικούν άμεσα καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για πολλούς μήνες, αποζημιώσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση υλοποιεί την απαίτηση των εργοδοτών και προστατεύει τα συμφέροντά τους.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα, την καταβολή των μισθών και μεροκάματων που τους οφείλονται, των αποζημιώσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

Τις συλλήψεις των 13 συνδικαλιστών στη Χαλκίδα καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ

«Η ΟΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του "νόμος και τάξη των αφεντικών" που συνέλαβε τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 απολυμένους από εργοστάσια της Εύβοιας, συνδικαλιστές που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη συνέχιση της λειτουργίας των πέντε εργοστασίων που έχουν σταματήσει την παραγωγή. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που σηκώνουν το ανάστημά τους, αγωνίζονται και διεκδικούν, δυναμώνουμε το σύνθημα: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη"». Την καταδίκη της εκφράζει και η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ. 

Σχόλιο καταδίκης της τρομοκρατίας και των συλλήψεων εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και τη σύλληψη 13 εργαζομένων και συνδικαλιστών που διεκδικούν δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά. Εδώ και 40 και πλέον μέρες οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια «Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ», «Μηχανική» έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια που έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα. 

Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να ορθώσουν τείχος απέναντι στον αυταρχισμό και το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ενάντια στους δίκαιους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες».

Την καταδίκη τους στο νέο κρούσμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, εκφράζουν οι διοικήσεις των συλλόγων ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας μετά από πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.