30 Νοεμβρίου, 2013

Βιβλιοπρόταση: Το έπος της μαύρης θάλασσας

Γιορτές έρχονται, έρχονται και δώρα..
Το πιο φτηνό και ουσιαστικό δώρο (εκτός αν κάποιος δώσει για πετρέλαιο θέρμανσης) είναι ένα καλό βιβλίο. Μπροστά λοιπόν στον Δεκέμβρη θα έχουμε βιβλιοπροτάσεις μήπως και ξεστραβωθούμε λίγο. Άλλωστε και το κρύο είναι καιρός για δύο ...και για βιβλίο!

Πάμεεεε (αλά sakis)...

Η έξοδος από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε το 1917 τη νίκη της Οκτωβριανής σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία και τη δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο. Για την κατάπνιξη της σοβιετικής εξουσίας 14 καπιταλιστικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έστειλαν στρατό ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Αρχικά οι εισβολείς σε συνεργασία με την εσωτερική αντεπανάσταση κατάφεραν να καταλάβουν τα 3/4 του σοβιετικού εδάφους. 

Οι εργάτες και αγρότες κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων υπερασπίστηκαν την εξουσία τους, νίκησαν στον ταξικό εμφύλιο, αντιμετώπισαν και την εξωτερική επέμβαση και επανάκτησαν εδάφη. Μεγάλη συμβολή στη νίκη της σοβιετικής εξουσίας είχε ο προλεταριακός διεθνισμός, η στήριξη των εργατών στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Ξεχωριστή συμβολή είχε και η ανταρσία – η στάση των πληρωμάτων του γαλλικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η οποία επέφερε την αποχώρησή τους και την επιστροφή τους στη Γαλλία. 

Η καταγραφή αυτή του Αντρέ Μαρτί έχει ξεχωριστή αξία, αφού ήταν και o ίδιος μέλος των πληρωμάτων, η αφήγησή του αναδεικνύει πως ο «παράγοντας άνθρωπος» είναι που μπορεί να αχρηστέψει ακόμα και την πιο σύγχρονη πολεμική μηχανή. Χαρακτηριστική είναι η ανακούφιση των αξιωματούχων του γαλλικού στόλου, για το γεγονός ότι η ανταρσία των πληρωμάτων οδήγησε απλώς στην επιστροφή στη Γαλλία και αποφεύχθηκε το χειρότερο, δηλαδή το ολοκληρωτικό πέρασμα του στόλου με το μέρος του αντίπαλου δηλαδή των μπολσεβίκων.